Is luchtvracht economisch?

Als Senior International Business Manager van HELUKABEL houdt Hartmut Kellner von Bergen de bestellingen over de hele wereld in de gaten.

Projectplanning is een complex proces; timemanagement en kostenreductie spelen daarin een belangrijke rol. Wanneer ergens ter wereld een bouwplaats stil komt te liggen omdat een essentieel onderdeel ontbreekt, is snelheid het enige dat telt. Transportkosten komen ineens helemaal onderaan de prioriteitenlijst te staan. Het gebeurt de hele tijd dat zelfs de beste planning kan ontsporen door onvoorziene gebeurtenissen. Een snelle en spontane reactie is dan vereist, hoewel dit meestal duur is. Dit soort calamiteiten kan vaak worden voorkomen door in de planningsfase een holistische benadering van transport te hanteren. Dit betekent van meet af aan accepteren dat zogenaamd dure luchtvracht geen laatste redmiddel is, maar eerder een manier om risico's te beperken. Een belangrijk argument hiervoor is het feit dat verzending via luchtvracht niet meer zo duur is als enkele jaren geleden.

Hartmut Kellner von Bergen sitting at a desk

Een vergelijking van de luchtvrachttarieven van het logistieke centrum in Hemmingen, bij Stuttgart, met 80 strategische industriële bestemmingen over de hele wereld onthulde een gemiddelde prijs van 1,60 euro per kilogram (ongeveer $ 0,84 per pond). Een standaardlevering van vijf ton (11.023 pond) kost dus ongeveer 8.000 euro ($ 9.246). Projectlocaties zijn over het algemeen dichter bij luchthavens dan zeehavens, waardoor het verdere transport van goederen over land, ook wel on-carriage genoemd, wordt verkort. Dit bespaart niet alleen tijd, maar relativeert ook de extra kosten van het gebruik van luchtvracht.

Bij HELUKABEL hebben ons magazijn in Hemmingen en de meeste van onze internationale dochterondernemingen een grote verscheidenheid aan producten op voorraad. Deze hoge magazijnbeschikbaarheid is echter alleen gunstig voor klanten als we de benodigde kabels en draden snel kunnen leveren op elke gewenste bestemming wereldwijd. Wij adviseren klanten daarom om luchtvracht vanaf het begin als een fast-track optie te beschouwen, al is het maar voor een deel van de zending. Een dergelijke investering kan ongeplande kosten en risico's verminderen en zenuwen bij zowel de leverancier als de klant voorkomen.

terug