Het zit er op!

Twee GOEBEL IMS-snijmachines werden na meer dan 30 jaar dienst volledig gereviseerd. De bekabeling, die aan hoge spanningen wordt blootgesteld, vroeg om een speciale oplossing.

Two persons standing in front of big wrapped rolls

Harold Loos, hoofd elektrisch ontwerp bij GOEBEL IMS, zorgt ervoor dat de meer dan 11.000 oprolmachines die over de hele wereld worden geleverd, zelfs na tientallen jaren up-to-date zijn qua technologie. Group Marketing Manager Kerstin Stumpf-Trautmann weet wat klanten verwachten: kwaliteit! (© Martin Wagenhan)

Het zijn vaak de kleine, onbeduidende dingen in het leven die moeilijk te maken zijn. Wie vraagt ​​zich bij het zetten van een kopje thee af hoe het zeer delicate filterpapier een theezakje werd? En welke roker stopt om te bedenken hoe het dunne sigarettenpapier zijn vorm kreeg? Deze en alle andere papiersoorten, karton, folie en folie hebben één ding gemeen: de verwerking begon op een gigantische rol. Stap voor stap worden ze verkleind tot hun uiteindelijke grootte door slitter rewinders. Omdat papier, karton, folie en folie stuk voor stuk unieke eigenschappen hebben, heeft GOEBEL Schneid- und Wickelsysteme GmbH voor elk daarvan de juiste machine. Het bedrijf, gevestigd in onder meer Darmstadt, kan terugkijken op meer dan 165 jaar geschiedenis. Group Marketing Manager Kerstin Stumpf-Trautmann legt uit: “Onze fabrieken bestrijken vijf marktsegmenten: aluminium en plastic folies, aseptische verpakkingsmaterialen, papier, karton en sigarettenpapier. De verwachtingen die aan onze slitter-opwikkelaars worden gesteld op het gebied van kwaliteit, vakmanschap en precisie zijn in al deze markten bijzonder hoog. We ontmoeten ze al tientallen jaren en onze technische oplossingen voor snijden en terugspoelen hebben ons ontwikkeld tot een gerenommeerde leverancier en marktleider in standaard- en gespecialiseerde machines.“

ALS NIEUW NA 30 JAAR

GOEBEL IMS richt zich ook op het onderhoud en de modernisering van meer dan 11.000 opwikkelmachines voor snijmachines die over de hele wereld worden verzonden. Toen twee MONOSLIT-snijmachines na 30 jaar gebruik achteraf moesten worden gemonteerd, hebben experts het volledige systeem zorgvuldig geanalyseerd. Harald Loos, hoofd elektrisch ontwerp bij GOEBEL IMS legt uit: “De machines worden gebruikt om plastic folie voor verpakkingen te snijden. De ene machine stond in een productiefabriek in Canada, de andere in de VS. Beide moesten worden gemoderniseerd om aan toekomstige eisen te voldoen, inclusief de bekabeling. Vooral kabels en draden hebben de afgelopen decennia veel veranderingen ondergaan en we wilden de nieuwe ontwikkelingen integreren in de retrofit.” Het bedrijf Darmstadt wendde zich daarom tot de experts van HELUKABEL voor het herontwerp van de aangepaste kabel.

Two men looking at a thick orange cable
Harald Loos vertrouwde op de expertise van Claus Müller-Bohrmann, regionaal verkoopmanager van HELUKABEL, om een kabel op maat te ontwikkelen voor de bewegende wikkelarmen. (© Martin Wagenhan)

Hoge eisen

Bij het snijden van papier, folie of folie wordt de materiaalbaan eerst afgewikkeld van een originele rol tot 12 meter (39 voet) breed op de snijopwikkelaar en in de lengte in smallere stroken gesneden. Deze banen worden vervolgens in zogenaamde wikkelstations gevoerd waar ze in de nieuwe breedte worden opgewikkeld. Een wikkelstation bestaat uit twee wikkelarmen, waarvan er maximaal 48 op de traverses van de snijopwikkelaar kunnen worden gemonteerd. De opwindarmen bewegen in twee dimensies: naar links en naar rechts om zich aan te passen aan de gewenste breedte van de baan, en naar voren in een zwenkbeweging. Sensoren en actuatoren zoals bedieningsapparatuur, AC-servomotoren, positioneringsaandrijvingen en kleppen zijn in elke opwindarm geïnstalleerd om de terugspoel- en bewegingsprocessen te implementeren. De hier geïmplementeerde maatwerkkabel moet niet alleen de stroom-, feedback- en servokabels voor de aandrijving van de motor bevatten, maar ook een aantal datakabels. Tijdens machinebedrijf wordt de kabel ongecontroleerd meegevoerd, waardoor deze wordt blootgesteld aan zeer hoge mechanische krachten. Claus Müller-Bohrmann, regionaal verkoopmanager bij HELUKABEL, meldt: “De ontwikkeling van de op maat gemaakte kabel bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Eén ding dat we wilden doen, was meer datadraden toevoegen zonder de diameter van de bestaande kabel enorm te vergroten. Nog belangrijker was echter het balanceren van de trek- en drukkrachten.” Anton Giss, kabelontwerper bij HELUKABEL in Windsbach, Beieren, ging aan de slag om deze specificaties te implementeren: “Op basis van het aansluitschema en het werkelijke stroomverbruik ontdekten we dat de eerder gebruikte stroomkabel te groot was. In plaats van de eerdere doorsnede van vier vierkante millimeter (12 AWG) kunnen we met een doorsnede van slechts twee en een halve vierkante millimeter (14 AWG) een adequate voeding leveren. Dit bood ruimte voor de extra draden en maakte het mogelijk om een ​​dikkere mantel om de op maat gemaakte kabel te plaatsen, wat op zijn beurt de levensduur verbeterde en meer slijtvastheid mogelijk maakte bij het 'slepen' van de kabel.

"Met de nieuwe bekabeling zijn de machines uitgerust voor de komende 30 jaar."

-Harald Loos, hoofd elektrisch ontwerp bij GOEBEL IMS

DE SNIJ- EN WINDEXPERTS

Wie: De GOEBEL Schneid- und Wickelsysteme GmbH/Duitsland maakt deel uit van de machinebouwgroep IMS TECHNOLOGIES S.p.A. en heeft meer dan 100 mensen in dienst op de locatie in Darmstadt.

Wat: Onder de merknaam GOEBEL IMS ontwikkelt het bedrijf onder meer slitterrewinders, automatische haspels en haspels. De snijmachines worden gebruikt voor het verwerken van papier, karton, verpakkingen en industriële folies, maar ook aluminiumfolie, aseptische verpakkingen en andere speciale materialen.

terug