Rally voor het regenwoud

Met een oude auto van Tsjechië via Mongolië naar Siberië rijden om donaties in te zamelen voor het regenwoud? Elina Liukkonen, werkzaam bij HELUKABEL-dochter Balzer Kabel in Meissen, heeft samen met haar collega Herman Lange in totaal 28.000 kilometer (17.398 mijl) door 22 landen gereden als onderdeel van de "Mongol Rally". "We dromen er al jaren van om dit te doen", zegt Liukkonen. In 2018 gaf haar baas haar daarvoor drie maanden verlof. De regels van de rally zijn: de auto mag niet nieuw zijn en de motorinhoud mag niet groter zijn dan 1,2 liter. Ook moest vooraf minimaal 1.140 euro aan een goed doel worden geschonken. "We hadden altijd het geluk om iemand te vinden die ons kon helpen." Elina Liukkonen "Zowel HELUKABEL Nederland als Balzer Kabel sponsorden ons elk met 1.000 euro voor 'Cool Earth', een organisatie die regenwouden redt", zegt Liukkonen. De start (Praag) en finish (Ulan-Ude, Siberië) van de rally lagen vast, maar de coureurs waren vrij om hun eigen route te kiezen. Ze reden door Bulgarije, Turkije, Azerbeidzjan, Iran en Tadzjikistan, en op hun weg terug door Rusland en Finland in een VW Polo uit 1995.

Two people sitting in front of their rallye car
Elina Luikkonen en Herman Lange rijden 28.000 kilometer in een oude auto en zamelen donaties in voor het regenwoud. HELUKABEL ondersteunt deze reis graag. (© Herman Lange)

"We wisten dat we mechanische problemen zouden krijgen met deze auto! Maar het is geen race, het is een avontuur." En dat was het inderdaad: vier keer kwam hun auto bijna tot stilstand. Maar zelfs op de eenzaamste plaatsen was het geluk aan hun zijde. Liukkonen herinnert zich: "We hadden altijd het geluk iemand te vinden die ons kon helpen."

terug